To Θεοξενία

Τη δεκαετία του 1950 τέθηκε σε εφαρμογή ένα κρατικό πρόγραμμα ενίσχυσης κι ανάπτυξης του τουρισμού στην Ελλάδα, μέρος του οποίου ήταν και η κατασκευή των ξενοδοχείων «Ξενία» σε προνομιακά σημεία. Το εγχείρημα επόπτευε ο Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού και τα μέρη που επιλέγονταν ήταν κυρίως είτε σε φυσικά τοπία σπάνιας ομορφιάς είτε σε περιοχές με αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Μάλιστα, για το σχεδιασμό των ξενοδοχειακών μονάδων είχε συστρατευθεί μια σπουδαία γενιά Ελλήνων αρχιτεκτόνων, γνήσιων εκπροσώπων του μοντερνισμού, η οποία λειτουργούσε υπό την καθοδήγηση των Χαράλαμπου Σφαέλλου και Άρη Κωνσταντινίδη.

Όπως ήταν φυσικό, η Κως, γενέτειρα του Ιπποκράτη, με τον αρχαιολογικό της πλούτο και τις αμμουδερές παραλίες εντάχθηκε άμεσα στο πρόγραμμα. Τη δεκαετία του 60’ λοιπόν, ο Φίλιππος Βώκος, ένας από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες της μεταπολεμικής περιόδου, σχεδίασε το «Ξενία» στην πόλη της Κω επί της οδού Βασιλέως Γεωργίου. Ενταγμένο στον αστικό ιστό, ελάχιστα μέτρα από την κεντρική αγορά και ταυτόχρονα απομονωμένο μπροστά στο κύμα, το «Θεοξένια» όπως ονομάστηκε, σηματοδότησε ουσιαστικά την τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Αρχοντικό και περήφανο, δίπλα από τα ιταλικά κτίρια της περιοχής, στα σαράντα δύο του δωμάτια φιλοξένησε πλήθος ξένων τουριστών που ήθελαν να απολαύσουν τον ελληνικό ήλιο και εγχώριων αρχαιολατρών που μελετούσαν τη ζωή του Ιπποκράτη.

Για να φτάσει στη σημερινή μορφή του «Kos Aktis Art Hotel» χρειάστηκαν αρκετές παρεμβάσεις αφενός στο εσωτερικό του κτιρίου, αφετέρου στην επιδερμίδα του. Καταρχάς, άλλαξε η διαρρύθμιση του ισογείου ώστε να φιλοξενηθούν δύο καινούργια καταστήματα, σύμφωνα πάντα με τις προδιαγραφές του Ε.Ο.Τ. Έπειτα, φτιάχτηκε καινούργια ξύλινη υποδοχή από δρυ, αντικαταστάθηκαν οι ανελκυστήρες, μπήκε νέο δάπεδο με κεραμικά πλακάκια, δεντροφυτεύτηκαν κι εμπλουτίστηκαν οι υπαίθριοι χώροι με αρδευτικά συστήματα και φωτιστικά σώματα, ανακαινίστηκε το μαγειρείο και τοποθετήθηκαν σε όλους τους χώρους σύγχρονα κουφώματα. Τα δωμάτια εκσυγχρονίστηκαν, άλλαξε η επίπλωση τους και εξοπλίστηκαν με καινούργια μηχανήματα.

Η προσπάθεια αναζωογόνησης του «Θεοξένια», που διήρκησε περίπου δέκα μήνες, στέφθηκε με επιτυχία και το 2005 το «Kos Aktis» άνοιξε τις πόρτες του για να υποδεχθεί τους κατοίκους του νησιού και ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο. Το ξενοδοχείο, που επιμένει να λειτουργεί όλο το χρόνο, αναβάθμισε συνολικά το τουριστικό προϊόν της Κω, ενίσχυσε την τοπική κοινωνία δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, αγκάλιασε και στήριξε τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον τουρισμό και κυρίως, πρόταξε με σθένος ένα σύγχρονο τουριστικό μοντέλο, που σέβεται τον τόπο και συνθέτει δημιουργικά όλες του τις δυνάμεις. Παραγωγοί διέθεσαν για πρώτη φορά τα προϊόντα τους, μουσικοί βρήκαν χώρο να εκφραστούν ελεύθερα και καλλιτέχνες παρουσίασαν το έργο τους. Όλοι μαζί, σε συνεργασία με τη διεύθυνση και τους υπαλλήλους του ξενοδοχείου, εξακολουθούν να διατηρούν ζωντανό το όραμα των «Ξενία»: της κοσμοπολίτισσας Ελλάδας.

Απευθείας κράτηση Κλείστε στην καλύτερη τιμή